Alles over WEBP bestanden

Als u uw website sneller en sneller wilt maken, of als u bandbreedte wilt besparen bij het uploaden van afbeeldingen, gebruik dan WebP. De Google-beeldstandaard is een alternatief voor JPG en PNG en heeft verschillende voordelen en gebruikt standaarden zoals RIFF als basis.

Wat is WebP?

WebP werkt met 4: 2: 0 kleurensubsampling. Afbeeldingen kunnen maximaal 16.383 pixels breed en hoog zijn. De intra-frame codering van de videocode VP8 dient als basis. Delen van de code zijn gebaseerd op het RIFF-containerformaat. WebP is een op blokken gebaseerde transformatiemethode die acht-bits kleurdiepte en moderne entropiecodering biedt – een binaire codering die snelle compressie mogelijk maakt. Zelfs met afbeeldingen die deze maximale limiet bereiken, maakt het formaat een relatief hoge beeldkwaliteit mogelijk. Zeer gedetailleerde, uniforme beelddelen worden bijzonder effectief gecomprimeerd.

WebP: geschiedenis

WebP is geïntroduceerd in 2010. Google was toen op zoek naar een nieuw videoformaat dat spaarzaam gegevens kon converteren. De keyframe-compressie die hiervoor nodig was, was ook beschikbaar voor afbeeldingen. Daarom transformeerde de zoekmachine-operator het formaat snel naar een afbeeldingsformaat – WebP was geboren. WebP vertegenwoordigt daarmee het "kleine broertje" van WebM Zowel video- als filmstandaarden zijn gedeeltelijk gebaseerd op de VP8-videocodec. WebP combineert de voordelen van bekende standaarden zoals JPG en PNG. Dit betekent dat WebM de grootte van complexe afbeeldingen vrijwel zonder verlies kan verkleinen, terwijl PNG de afbeeldingen wel kan opslaan om ruimte te besparen, maar ze niet kan verkleinen.

WebP voor Google Chrome

WebP wordt vanaf het begin door Google gebruikt voor verschillende toepassingen. Het wordt gebruikt in de Chrome Web Stone, in de mobiele Google+ apps en in enkele andere Google-applicaties. WebP wordt nog steeds ondersteund door de Chrome-browser in de desktopversie en in de mobiele versie. Opera gebruikt ook het formaat. De concurrentie van Microsoft, Apple en Mozilla gebruiken hun eigen standaarden voor beeldcodering.

Compromis over de beeldkwaliteit

Het enige nadeel van WebP is dat afbeeldingen op de harde schijf niet gemakkelijk kunnen worden geopend. Bekende beeldverwerkingsprogramma's zoals Paint of GIMP ondersteunen de standaard alleen via extensies. Facebook heeft de standaard een paar jaar geleden getest en biedt deze nog steeds aan. WebP vertegenwoordigt het optimale compromis tussen beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.Terwijl complexe afbeeldingen een ondergemiddelde beeldkwaliteit bieden, verschillen kleinere bestanden kwalitatief niet van JPG of PNG. De reden hiervoor is ook de verschillende compressie die wordt gebruikt door de drie belangrijkste afbeeldingsindelingen. Geïnteresseerde partijen kunnen een vergelijkingsgalerij vinden op de ontwikkelaarspagina van Google, waar WebP- en JPG-afbeeldingen worden vergeleken.

9.3/10(7 stemmen)

Converteren, openen en bewerken van WEBP bestanden

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *